Kan lachen je bloedsuikerlevels verbeteren?
Onderzoek van de afgelopen tien jaar heeft gemengde resultaten opgeleverd, voornamelijk omdat er zoveel verschillende soorten glimlachen zijn! Een zenuwachtige glimlach, een glimlach uit schaamte, sarcasme, verrassing of oprechte blijdschap, ze zijn allemaal net iets anders. Maar één ding is zeker: een oprechte glimlach kan veel doen, vooral als die echt gemeend is.

Waarom lachen goed voor je is!
Wanneer je moet lachen, geeft je brein kleine moleculen vrij die neuropeptiden worden genoemd, om stress te bestrijden. Daarna komen andere neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en endorfines in actie. Endorfines werken als een milde pijnstiller, terwijl serotonine een antidepressivum is. Een studie suggereert zelfs dat glimlachen ons kan helpen sneller te herstellen van stress en onze hartslag kan verlagen.
In een artikel van CNBC wordt onderzoek besproken van de New Yorkse neuroloog Dr. Isha Gupta, waaruit blijkt dat lachen het niveau van hormonen zoals dopamine en serotonine in het lichaam kan verhogen. "Dopamine verhoogt ons geluksgevoel. De afgifte van serotonine wordt geassocieerd met minder stress. Lage serotoninespiegels worden in verband gebracht met depressie en agressie," vertelde Gupta eerder aan NBC News.

Baby’s glimlachen binnen de eerste maand
Lachen stimuleert je organen doordat je meer zuurstof inademt, je gezicht- en buikspieren aanspant en de voordelen van de neuropeptiden plukt, ongeacht je leeftijd. Waar beginnen onze glimlachen? Er zijn reflexmatige glimlachen waarmee baby’s worden geboren, en glimlachen als reactie op de omgeving, zoals bij geuren, geluiden en gevoelens (zoals krampjes). In een artikel van The Conversationalist wordt besproken hoe snel baby’s beginnen te communiceren via glimlachen.
"Toen onderzoekers baby's gingen observeren, waren de meeste van hun eerste resultaten niet veel anders dan de rapporten van ouders. Een studie uit 1959, waarin ‘sociale glimlachen’ werden gedefinieerd als glimlachen voorafgegaan door oogcontact, ontdekte dat geen van de 400 baby's in de eerste week glimlachte. Slechts 11% vertoonde een sociale glimlach na twee weken, ongeveer 60% glimlachte sociaal na drie weken, en bijna allemaal hadden binnen de eerste maand sociaal geglimlacht."
Deze studie benadrukt hoe natuurlijk en ingebakken glimlachen is in onze sociale interacties. We hebben veel verschillende soorten glimlachen, maar sociale glimlachen zijn waarschijnlijk het meest voorkomend en hebben het meeste positieve effect op ons zelfvertrouwen, onze identiteit en hoe we ons bewegen in deze wereld.
Waarom je lach goed is voor anderen
Wanneer je gelukkig bent, is de kans groter dat je een brede glimlach laat zien. Glimlachen, of het nu groot of klein is, heeft positieve effecten op onze interpersoonlijke relaties. Je kent vast wel het gezegde "lachen is besmettelijk"? Denk maar eens terug aan een moment waarop je oprecht lachte of glimlachte, gewoon omdat iemand in je omgeving dat deed. Waarschijnlijk heb je dat vandaag al meegemaakt!
Hoewel sommige mensen vaker glimlachen dan anderen, is het toch een universele taal. Het maakt niet uit in welk land je bent, of hoe oud je bent (vanaf een week of drie), een glimlach laat anderen zien dat je benaderbaar bent, en misschien zelfs een vriendelijker en betrouwbaarder persoon. Glimlachen verbindt ons met anderen en geeft ons een gevoel van diepere verbondenheid en nabijheid. Dit komt door onze levenservaringen waarin glimlachen een positieve reactie aangeven en een veilige en positieve relatie vertegenwoordigen. Dus of je nu alleen bent, tussen vreemden staat of met je beste vriend praat - laat die brede glimlach maar zien.
Zorg goed voor je glimlach
Wanneer je een hoge bloedsuikerspiegel hebt, kan dat invloed hebben op je hele lichaam, inclusief alle belangrijke onderdelen van je mooie glimlach. Het beheersen van je bloedsuikerspiegel is erg belangrijk om je tandvlees en tanden gezond te houden en een droge mond te voorkomen.
Neem je mondhygiëne op in je dagelijkse routine om dingen zoals gaatjes, tandvleesontsteking, spruw en chronische droge mond te voorkomen. Een uitgebalanceerd dieet, voldoende water drinken en niet roken helpen niet alleen om je glycemische gezondheid te beheren, maar dragen ook bij aan je gezonde glimlach!
Vertel je tandarts dat je worstelt met je bloedsuikerspiegel. Hij of zij kan je extra tips geven om schade aan je tanden en tandvlees te voorkomen, naarmate je ouder wordt.