Groenten voor een gezonde bloedsuikerspiegel
Eet dagelijks minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit!
Groenten zijn altijd een slimme keuze. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit (200 gram) te eten. Maar niet alle groenten zijn hetzelfde. In dit artikel leggen we uit welke groenten je kunnen helpen bij het ondersteunen van een normale bloedsuikerspiegel.
Eet voldoende vezels
Vezels zijn een belangrijke voedingsstof om een normale bloedsuikerspiegel te behouden. Je vindt vezels onder andere in volkorenbrood en granen (zoals volkorenpasta en zilvervliesrijst), peulvruchten en noten. Maar ook groenten en fruit zijn een belangrijke bron van vezels. Toch bevatten sommige groentesoorten meer vezels dan andere. Een paar voorbeelden van groenten die veel vezels bevatten:
- Knolselderij
- Doperwten
- Boerenkool
- Spruitjes
- Rode kool
- Wortels
- Broccoli
- Prei
Kies vaker voor koolhydraatarme groenten
Als je op je bloedsuiker wilt letten, kun je ervoor kiezen om een koolhydraatbeperkt dieet te volgen. Dat is een voedingspatroon met minder koolhydraten. Je eet dan bijvoorbeeld minder brood en granen. Wit brood en witte rijst of pasta vermijd je helemaal.
Koolhydraten zitten ook in groenten, maar niet in alle groentesoorten evenveel. Zetmeelrijke groenten, zoals aardappelen en maïs, bevatten veel koolhydraten.
Voorbeelden van koolhydraatrijke groenten:
Pompoen
Erwten
Zoete aardappel
Maïs
Aardappel
Voorbeelden van koolhydraatarme groenten:
- Asperge
- Tomaat
- Boerenkool
- Paprika
- Spinazie
- Courgette
Dit betekent niet dat groenten met veel koolhydraten slecht voor je zijn of dat je ze moet vermijden. Het is zelfs beter om met mate zetmeelrijke groenten te eten dan andere bewerkte of koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals witte rijst, pasta of brood. Zetmeelrijke groenten bevatten namelijk ook veel belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en kalium.

Hoeveel koolhydraten moet je eten?
Volgens het Voedingscentrum is het gezond om ongeveer 40% van je energie uit koolhydraten te halen. De rest van je energie haal je dan uit (magere) eiwitten zoals vis, kip en tofu, en gezonde vetten uit plantaardige bronnen zoals bonen en vis.
Een goede richtlijn is om een kwart van je bord te vullen met mager eiwit (zoals vis, mager vlees of een vleesvervanger), een kwart met zetmeelrijke groenten of volkoren granen, en de helft met koolhydraatarme groenten. Op deze manier bestaat je halve bord uit groenten. Zo krijg je veel vezels, vitamines en mineralen binnen!
Wat kun je nog meer doen om je bloedsuikerspiegel te ondersteunen?
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is natuurlijk het belangrijkste om een normale bloedsuikerspiegel te behouden. Als aanvulling op je normale dagelijkse voeding kun je ervoor kiezen om Curalin te gebruiken. Dit is een voedingssupplement op basis van 9 plantaardige ingrediënten, waaronder Fenegriek en Gymnema Sylvestre. Deze kruidenextracten dragen bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel.*
Nu weet je welke soorten groenten je kunt kiezen om je bloedsuiker in balans te houden. Daarnaast kun je Curalin gebruiken om je bloedsuikerspiegel te ondersteunen.*
* Gezondheidsclaim in afwachting op Europese goedkeuring.