Thaise bloemkoolrijst salade met avocado dressing

Wil je meer groenten eten?

Probeer dan deze heerlijke koolhydraatarme maaltijdsalade. Nadat je deze salade geprobeerd hebt, zal je hele idee van “bloemkoolrijst” veranderen en waarschijnlijk je nieuwe favoriete maaltijd in een kom worden!

Ingrediënten

Voor de dressing:

  • 1 stengel citroengras (2 eetlepels fijngehakt)
  • 1 avocado
  • 1/2 kop kokosmelk of amandelmelk
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 eetlepel verse geraspte gember of 1/2 theelepel gemalen gember
  • 1-2 theelepels chilisaus (of sriracha)
  • Snufje witte of zwarte peper (naar smaak)
  • 1/4 theelepel zeezout
  • 2 theelepels glutenvrije tamari (of kokosaminos voor Whole30)
  • Optioneel: 1 eetlepel zoetstof naar keuze (zoals honing, agave of kokosbloesemsuiker, weglaten voor Whole30)
  • Optioneel: 2 eetlepels water of olie om de dressing dunner te maken

 

Voor de bloemkoolrijstsalade:

  • 1/4 kop witte ui (gehakt)
  • 14 oz of 1 kleine bloemkool
  • 1-2 grote wortels (eindjes verwijderd)
  • 1 theelepel fijngehakte knoflook
  • 1-2 theelepels avocado- of kokosolie
  • 1/2 kop kokosmelk
  • 2 lente-uitjes (gehakt)
  • 1-2 rode pepers (bij voorkeur Thaise)
  • 1 bos koriander
  • 1/4 kop geroosterde amandelen (fijngehakt)
  • Limoensap
  • Zout/peper naar smaak

Bekijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=iir7p2wJsuk 

Bereidingswijze

1. Maak de dressing:

Meng het citroengras, de avocado, knoflook en kokosmelk tot een gladde massa. Voeg de tamari, chilisaus en gember toe. Afhankelijk van de gebruikte chilisaus kan de kleur variëren van groen tot geel/rood, maar ze smaken allemaal heerlijk! Verdun de dressing naar wens met 2-4 eetlepels water of kokosmelk en een beetje olie. Voeg eventueel 1 eetlepel zoetstof toe voor een zoetere dressing.

2. Maak de "rijst"salade:

Snijd de bloemkool en wortels in kleinere stukken. Verwerk ze in porties in de keukenmachine tot ze de textuur van rijst hebben. Plaats de “rijst” in een grote kom. 

3. Kook de groenten: 

Verhit in een pan de olie, knoflook en ui. Sauteer tot ze geurig zijn (1-2 minuten). Voeg de bloemkoolrijst en wortels toe en kook 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens 1/2 kop kokosmelk toe en, als je een romigere salade wilt, 2-3 eetlepels van de avocado-dressing. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje limoensap. 

4. Meng en serveer:  

Haal van het vuur en plaats de bloemkoolrijst in een grote kom. Voeg lente-ui, koriander, amandelen en rode peper toe (bewaar wat voor garnering). Meng goed door. Garneer met de extra lente-ui, koriander, amandelen en rode peper. Besprenkel bij het serveren elke portie met de avocado-crème dressing.

Geniet van deze heerlijke salade die niet alleen gezond is, maar ook vol smaak zit!

 

Bron:

https://curalife.com/blogs/blog/thai-cauliflower-rice-salad-with-avocado-cream-dressing